Explicatii privind investigatiile

Cabinetul de ginecologie va ofera o paleta larga de investigatii ce permit stabilirea unui diagnostic cat mai precis. De asemenea, interventiile minim invazive efectuate in cabinet permit recuperarea rapida si evitarea unor spitalizari inutile.  Dintre acestea mentionam:

Ecografia transvaginala / pelvina  permite evaluarea prezentei / absentei patologiei uzuale (fibroame, adenomioza, polipi endometriali, hiperplazie de endometru, malformatii uterine, sinechii, chisturi ovariene functionale sau organice, hidrosalpinx, piosalpinx, sarcina ectopica, suspiciune de cancer de endometru , ovar, etc.).

Pe langa aceasta evaluare grosiera, ecografia permite si o evaluare de finete, supraspecializata  a tractului genital si a celorlalte organe pelvine:

  • prin evaluarea numarului de foliculi ovarieni se poate estima rezerva ovariana, se poate avertiza femeia asupra riscului de menopauza precoce
  • ecografia poate sa depisteze cu mare acuratete prezenta endometriozei atat superficiale cat si profunde; pe langa depistarea chisturilor endometriotice, pot fi depistati noduli rectali, invazii ale ureterelor, prezenta aderentelor pelvine, semne indirecte de endometrioza. In evaluarea endometriozei, ecografia transvaginala are acuratete similara cu a RMN-ului pelvin daca este efectuata de ecografist experimentat.
  • in patologia oncologica genitala ecografia a inregistrat mari progrese. Astfel, cancerul de col poate fi diagnosticat si stadializat cu mare acuratete prin ecografie transvaginala sau transrectala de catre ecografisti experimentati. Pana nu demult stadializarea locala a cancerului de col se facea fie clinic (dar cu multe erori) , fie cu CT (cu sensibilitate si specificitate reduse) , fie cu RMN (investigatie greu accesibila , costisitoare, necesitand medici radiologi experimentati). In prezent, ecografia transvaginala, in mani experimentate, poate stabili un diagnostic precis si poate fi utila in stabilirea tratamentului ce urmeaza a fi urmat (interventie chirurgicala sau radio-chimioterapie definitiva). Cancerele de endometru si de ovar pot fi de asemenea evaluate si stadializate cu precizie ridicata, urmand algoritmul de examinare stabilit de experti europeni in ecografie.
  • evaluarea vezicii urinare si a ureterelor poate determina prezenta tumorilor vezicale, a invaziei vezicii urinare in cancerul de col uterin, prezenta endometriozei vezicale sau ureterale, prezenta litiazei/calculilor  renali migrati in ureterele pelvine
  • evaluarea rectului si sigmoidului distal poate descoperi endometrioza rectala/sigmoidiana, invazia rectala a unor cancere de col sau de ovar; uneori poate depista o parte din polipii /cancerele rectale sau sigmoidiene.

Colposcopia

Metoda extrem de utila in diagnosticul leziunilor precanceroase ale colului uterin. Consta in examinarea imaginii marite a colului urmand anumite etape (examinarea fara preparare, examinarea cu acid acetic si examinarea dupa aplicare de Lugol). Astfel pot fi identificate leziuni precanceroase ale colului ce pot fi biopsiate si tratate (ERAD/conizatie). Este o investigatie nedureroasa. Efectuarea de biopsii sub colposcop permite stabilirea unui diagnostic precis de leziune precanceroasa si a gravitatii acesteia. Colposcopia este indicata in cazul rezultatelor anormale ale examenului Babes-Papanicolaou si in caz de suspiciune clinica de leziune precanceroasa a colului uterin. Imaginile colposcopice pot fi inregistrate si oferite pacientei.

Histerosonografia

Histerosonografia cu substanta de contrast ecografica investigheaza permeabilitatea tubara; este echivalenta cu histerosalpingografia cu deosebirea ca se realizeaza folosind ecografia. Imaginile si filmele se transfera pe CD.

Histerosonografia cu ser este o explorare ecografica ce permite vizualizarea cu mai multa acuratete decat ecografia simpla a polipilor, fibroamelor submucoase,a sinechiilor, a malformatiilor uterine.

ERAD, Conizatia

Sunt metode de diagnostic si de tratament pentru leziunile precanceroase ale colului uterin, permitand mentinerea functiei fertile (prezervarea uterului). Marea majoritate a acestor interventii pot fi realizate cu anestezie locala in cabinet. Piesele operatorii sunt trimise catre laboratorul de anatomie patologica.

Punctia/biopsia mamara din formatiunile tumorale suspecte ecografic

Permite diagnosticul anatomo-patologic al acestor leziuni, stabilirea diagnosticului de benignitate sau malignitate si realizarea planului terapeutic in caz de tumori mamare maligne.

Ecografia mamara completata de elastografie

Are rol in diagnosticul tumorilor mamare si in sustinerea benignitatii sau malignitatii acestora. Stabileste stadiul preoperator al cancerelor mamare.

Inseminarea intrauterina

Reprezinta o modalitate de tratament a infertilitatii in cazul in care exista ovulatie, trompele uterine sunt permeabile si sperma preparata contine cel putin un milion de spermatozoizi mobili pe mililitru.

Ecografia de morfologia fetala

Morfologia de trimestrul I ce se efectueaza intre 11 saptamani si 13 saptamani si 6 zile (de preferat intre 12 si 13 saptamani) este utila in determinarea precoce a unor malformatii fetale. Morfologia de trimestrul I (cu determinarea translucentei nucale, a fuxului prin ductul venos , a fluxului prin valva tricuspida, a fluxurilor la nivelul arterelor uterine) in combinatie cu testul de sange efectuat de obicei ceva mai devreme, intre 10-11 saptamani de sarcina (PAPP-A si free-betaHCG –  Kryptor), ajuta la depistarea sindromului Down si a altor anomalii cromozomiale. In urma unei evaluari anuale realizata de Fundatia de Medicina Fetala din Londra a calitatii ecografiilor efectuate in cabinet, obtin anual certificarea de specialist in translucenta nucala si permisiunea de a utiliza un program de calcul al riscului de trisomie 21 (sindrom Down), 13,18 dar si de determinare a riscului de preeclampsie , de restrictie de crestere si de nastere prematura. In cazul depistarii unor riscuri crescute de preeclampsie sau de restrictie de crestere, pentru preventia acestor complicatii, se va recomanda administrarea zilnica de Aspenter seara, in doza unica de 150 mg pana la 36 de saptamani de sarcina.

Morfologia de trimestrul II este utila pentru depistarea malformatiilor fetale, pentru depistarea patologiei placentare, aprecierea lungimii colului uterin.

Morfologia de trimestrul III este utila pentru depistarea unor malformatii fetale tardive, pentru depistarea intarzierilor in cresterea fatului, a cantitatii de lichid amniotic, pentru aprecierea suferintei intrauterine a fatului (prin aprecierea fluxurilor fetale, a miscarilor fetale), pentru determinarea pozitionarii fatului.

dr. Dragnea Geanina